2015. február 18., szerda

Hatos Pálinka Mustra - 2014. november



A Hatos Pálinka Mustra egy olyan baráti rendezvény, civil kezdeményezés, melynek az a célja, hogy sokféle finom pálinka kóstolásával megmutassam milyenek az igazi, finom pálinkák.
Ezt azért tartom fontosnak, mert nagyon sok rossz, kellemetlen ízű pálinka készül az országban, és kevesen tudják elválasztani egymástól a gyümölcs zamatait a cefrézésből és a főzésből származó hibáktól.
A 2014-es mustrán az Árpád Pálinka termékeit kóstoltuk meg összehasonlítva az általunk főzött pálinkákkal. Ma Magyarországon az Árpád Pálinka a legmagasabb minőséget képviseli. Már maga az a tény is, hogy ezekből a kiváló pálinkákból 15 félét kóstoltunk és mellette a sajátunkból is próbáltuk a legjobbakat felvonultatni, is a maga nemében egyedülállóvá teszi ezt a rendezvényt.
Alma, körte, birs, irsai szőlő, meggy, cseresznye, kajszi, szilva, szamóca, ribizli, málna, kökény, meggy likőr, erdei som, vackor és hordóban érlelt szilva volt a felhozatal. A résztvevők a saját ízlelőbimbójukon tapasztalhatták meg milyen ízű egy egészséges érett gyümölcsből nagy gondossággal erjesztett és főzött pálinka. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen kóstolónak az igazi lényege, hogy jobban megértsük minek mi a következménye és ezt beszélgetéssel, vagy kérdés-válasz formában kommunikáljuk a társasággal; ebben nagy segítségemre volt Mokrán János barátom. Jani az Árpád Pálinka tulajdonosának, Nagy Árpádnak munkatársa, az Árpád pálinkák egyik készítője és pálinka versenyek zsűritagja.
Az általunk, Pál Sándor bérfőzdéjében készített pálinkák mintaként szolgáltak az előbbiek mellett, hogy megtapasztaljuk a bérfőzésben is lehet jó minőséget produkálni, csak megfelelően kell a gyümölcsöt kezelni és a cefrét kifőzni.
Minőségi pálinkákat értékelni csak úgy illik és érdemes, ha ítélőképességünket megbízható szinten tartjuk. Társaságunk ezt a nem mindennapi feladatot is teljesítve, több mint húsz pálinka elfogyasztása után is emelkedett, - s nem illuminált - szuper hangulatban zárta a 2014-es évi mustrát, melyen az új ízek és érzetek megtapasztalásának élményei nyújtottak meglepetést.

Képek az eseményről:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése